Често човек може да се справи с гъбична инфекция на ноктите у дома.

Пробите трябва да се вземат от мястото, тясно свързано с кутикулата, където концентрацията на гъбички е най-голяма.

В случай, че се подозира проксимално-подунгвална гъбичка на ноктите или онихомикоза, трябва да се вземе пробата, изследвана от подлежащото нокътно легло близо до лунулата.

Парче от повърхността на нокътя се избира за изследване, ако се има предвид бялата или повърхностната онихомикоза.

В лаборатория пробите се обработват от разтвор, съставен от 20 процента калиев хидроксид, за да се помогне да се измъкне или просто да се провери наличието на гъби чрез понижаване на човешката тъкан и остатъци в пробата.Пробите се нанасят с багрило чрез оцветяване, за да се наблюдават гъбични структури под микроскоп и да се идентифицират патогенни видове.

В случай, че гъбичките са засегнати от засегнатия нокът, те могат да бъдат изследвани под микроскоп. Точният вид или естеството на видовете не могат да бъдат оценени само чрез микроскоп. За идентифициране на причината за гъбична инфекция на ноктите се използва култивиране на гъбички. Използвайте гъбични култури за локализиране на специфичната гъбичка, тъй като редовната терапия не е свързана с плесени, които не са дерматофити.

Освен това ударният нокът се подрязва или изстъргва. Тези изстъргвания и изрезки се поставят в контейнери, след като бъдат смачкани. Всички гъби в пробата растат в лаборатории в специални контейнери. Видовете патогени, а именно гъбичките, могат да бъдат изследвани от култури в лабораторията от технически експерти. Видовете патогени, а именно гъбичките, могат да бъдат идентифицирани от отгледани в лаборатория култури от техници за разпознаване на микроскопични структури за идентифициране на гъбични видове.

Използвани са лекарства за лечение на гъбични инфекции на ноктите и те са слабо ефективни. Гъбичните инфекции на ноктите са трудни за управление, тъй като има ниско кръвоснабдяване. Последните подобрения в опциите за лечение включват перорални или локални лекарства. Най-новите перорални лекарства подобриха лечението на гъбична инфекция на ноктите. Но честотата на рецидиви е огромна, дори при използване на нови лекарства. Лечението идва с определени рецидиви и рискове.

Локални лечения

Противогъбични средства за локално приложение са лекарства, прилагани върху областта на ноктите и кожата, които унищожават гъбичките, сред отделните патогени. Такива локални средства, ако са включени само малко по-ниски от половин нокът. Може също да се предпише, когато пероралните лекарства не са опция. Лекарства, включително аморолфин, като curanail, loceryl и omnicure. Това е одобрено за употреба извън САЩ. След това има циклопирокс оламин или Penlac, нанесени по същия начин като лака за нокти. Има също ефинаконазол/Джублия, както и пропиленгликол урея млечна киселина, натриев пиритион, урея, бифоназол, кетоконазол като ксолегел или крем Низорал, като кремове с тербинафин или ламизил, таваборол 5 процентен разтвор (Керидин), толнацин нафтат, или толнафтат, или бутенафин или лотримин, наред с други.

Локалните лечения са ограничени, тъй като не могат лесно да преминат през ноктите, така че те не могат да лекуват гъбични инфекции на ноктите. Локалните лекарства могат да се използват под формата на допълнителна терапия заедно с перорално приложение, а не само самостоятелно. Резултатите са лечебни лекарствени концентрации, които съществуват локално и орално. Налични са и най-новите лекарства, отпускани по лекарско предписание. Тези противогъбични лекарства са ефективни, тъй като проникват в тялото, за да преминат през нокътната плочка през дните на започване на терапията.

По-ново лечение

По-новите перорални противогъбични лекарства като тербинафин, дифлукан или флуконазол, и итраконазол или капсули Sporanox дойдоха на пътя на по-ранните терапии като гризеофулвин при лечение на гъбична инфекция на ноктите. Има ограничени периоди на лечение, тъй като пероралните противогъбични лекарства се прилагат за период от три месеца и има по-малко странични ефекти, но по-висок процент на успех при лечението. Тези лекарства са по-безопасни, с по-малко противопоказания/странични ефекти. Те не трябва да се избират в случай на страдание от сърдечна недостатъчност или чернодробно заболяване.

Преди да се предпише лекарството, лекарите често работят за кръвен тест, за да гарантират, че черният дроб функционира правилно. Честите странични ефекти включват стомашна болка и гадене. Флуконазол, известен също като Diflucan, не е одобрен от US-FDA за лечение на гъбични инфекции на ноктите, но се използва от клинични експерти, за да предложат опция за други лекарства. За да се намалят страничните ефекти и въздействието на оралните или локални и хирургични методи на лечение трябва да се комбинират с перорални антифунгицидни лекарства.

Хирургичен подход

Хирургическите подходи за лечение на инфекция с гъбички по ноктите включват химическо или хирургично отстраняване на нокътя чрез откъсване на нокътя и/или матриксектомия. По-дебели нокти могат да бъдат отстранени химически чрез използване на съединение на базата на урея. Тази линия на лечение се провежда от хирурзи и дерматолози. Хирургичното отстраняване на нокътната плочка не е лечение на гъбични инфекции на ноктите, ако не се предлага допълнителна терапия. Процедурата се разглежда като допълнително лечение или управление в комбинация с перорална медикаментозна терапия. Комбинацията от локални, орални и хирургични терапии повишава въздействието и ефективността на лечението, освен че намалява текущите разходи за лечение.

Лазерно лечение

Ново лечение за унищожаване на патогени, засягащи ноктите, може да бъде лазерната терапия. Лазерните лъчи прорязват тъканите на ноктите и гъбичните патогени се разрушават достатъчно, за да ги елиминират. Някои пациенти могат също да изпитат лека болка или дискомфорт по време на процедурата. Изследователите посочват, че лазерната терапия е толкова ефективна, колкото и медицинската. Някои пациенти изискват повече от едно лечение или метод на управление. Тези методи на лечение могат да бъдат скъпи и процентът на излекуване hondrostrong капсули цена е нисък.

Начин на живот и домашни средства

Често човек може да се справи с гъбична инфекция на ноктите у дома. Изпробването на кремове и мехлеми с противогъбични средства за нокти без рецепта е една стъпка. За тази цел могат да се предлагат много продукти. Ако има белезникави петна по повърхността на ноктите, те трябва да бъдат изпилени и ноктите трябва да се накиснат във вода, да се изсушат и след това да се нанесе лечебния крем или лосион. Изтънете и подрежете ноктите. Това помага за намаляване на болката чрез намаляване на натиска на ноктите. Също така, ако това се направи преди нанасяне на противогъбично средство, лекарството достига до по-дълбоките слоеве на ноктите.

OTC продукти като Vicks, Listerine и накисване на краката с алкохолна бира и водороден пероксид, наред с други, могат да работят. Домашните средства или лекове са много, включително масло от чаено дърво, кокосово масло, сода за хляб, чесън, бял оцет, портокал, плюс масло от лавандула. Това са само някои домашни средства. Но няма данни в подкрепа на твърденията. Някои разпространени в търговската мрежа или извънборсови продукти не могат сами да излекуват инфекция, но някои хора ги използват за алтернативни или други терапии.

Предотвратяване

Въпреки че е невъзможно да се предотвратят гъбични инфекции на ноктите, има средства за намаляване на шанса на лицето да се зарази с това състояние. Инфекцията на ноктите може да се предава от един човек на друг, така че почистването на ръцете и краката след контакт със заразеното лице е правилната практика. Друг момент е да не ходите боси в общи части като душове или съблекални. Особено за обувките за фитнес, използвайте противогъбични спрейове или прахове в обувките. В случай, че се извършва маникюр и/или педикюр, стерилизирайте инструментите, преди човек да бъде представен с тях. Краката също трябва да се поддържат възможно най-сухи и хигенични. Поддържането на ноктите на ръцете също е от съществено значение. Никога не късайте и не дъвчете ноктите или кожата около тях. Избягвайте каусти вещества, като носите ръкавици.

Заключение

Така че, докато гъбичките по ноктите могат да бъдат причинени от патогени и лоша хигиена, тези прости стъпки могат да предотвратят това неприятно състояние да ви засегне. Уверете се, че спазвате определени предпазни мерки и можете да осигурите здрави нокти. В крайна сметка здравето е богатство!

Подозираш ли, че в безсънните ти нощи има нещо повече от силното хъркане? Може и да си прав.

Какво е сънна апнея? имам ли го?

Съдържание

Какво е сънна апнея? имам ли го? Какви лечения са налични? Други лечения, които могат да помогнат за намаляване на тежестта на апнея: Мога ли да се справя? Какво ще стане, ако го оставя без лечение?

Често се нарича „обструктивна“ сънна апнея (защото възпрепятства съня – включително дишането). Това е резултат от колапс на горните дихателни пътища на човек по време на сън, прекъсване на въздушния поток и следователно намаляване на нивата на кислород до почти критични нива по време на сън. Човек със сънна апнея може да спре да диша до минута!

В много части на света той е силно недиагностициран и тези, които страдат от него, обикновено не са наясно с него. Най-честите признаци на обструктивна сънна апнея включват силно хъркане и дори задъхване или задавяне по време на сън. Често се забелязва първо от вашия съпруг или партньор, така че първо се консултирайте с него или нея. Освен това, ако изпитвате неспокоен сън и хронична сънливост през деня, тогава има вероятност да имате сънна апнея.

Какви лечения се предлагат там?

Ако имате само лек случай на сънна апнея, Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот, като отказване от тютюнопушенето или загуба на тегло. Ако имате назални алергии, Вашият лекар може да препоръча лечение на алергии. Въпреки това, ако тези мерки не работят върху вашата сънна апнея или ако вашият случай е умерен или тежък, има множество налични опции.

Непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP)

Снимка: Мишел Рес/ CC BY

CPAP медицинските машини в момента са най-препоръчваното лечение за хора, които страдат от обструктивна сънна апнея. Можете да проверите fisher и paykel cpap, за да видите водещи в индустрията машини, които може да бъдат препоръчани от Вашия лекар. Можете да го закупите директно онлайн и да ви го доставим за удобство.

При CPAP въздушното налягане е малко по-високо от това на околния въздух и е достатъчно, за да поддържа горните дихателни пътища отворени. Това предотвратява сънната апнея, както и хъркането ви. Въпреки че CPAP е най-надеждната и често срещана терапия за лечение на сънна апнея, някои хора я намират за неудобна или тромава. Много просто биха се отказали, но с малко практика можете да се научите да регулирате напрежението на презрамките, за да получите персонализирано и удобно прилягане.

Има няколко продукта, достъпни онлайн, за да намерите маска, която е удобна за вас. Много хора се възползват и се настройват по-добре, когато използват овлажнител заедно с техните CPAP машини. Не спирайте да използвате вашата CPAP машина, дори ако имате проблеми. Консултирайте се с Вашия лекар, за да може той или тя да Ви помогне с промени, за да стане по-удобно.

Алтернативни машини за налягане в дихателните пътища

Ако откриете, че CPAP е проблем за вас въпреки непрекъснатите модификации и практика, тогава може да сте в състояние да използвате различен вид устройство за налягане в дихателните пътища, което се настройва автоматично, докато спите. Могат да се използват и устройства, които осигуряват двустепенно положително налягане в дихателните пътища. Те осигуряват по-голям натиск при вдишване и по-малко при издишване.

Положително налягане на дихателните пътища при издишване

Това са малки устройства, които се поставят над всяка ноздра преди лягане. Устройството представлява клапан, който позволява на въздуха да тече свободно, но при издишване въздухът преминава през малки дупки в клапана, повишавайки налягането в дихателните пътища и го поддържа отворен.

Устни устройства

Ако не можете да понасяте CPAP, друга опция е използването на орален уред, който е предназначен да държи гърлото отворено. Докато CPAP е по-ефективен от оралните уреди, оралните уреди могат да бъдат по-лесни за използване. Повечето са предназначени да отварят гърлото ви, като извеждат челюстта напред, което понякога може да облекчи лека обструктивна сънна апнея, като същевременно облекчава хъркането.

Хирургия

Това е опция, след като други лечения не работят според очакванията. Обикновено се провежда тримесечен опит, преди Вашият лекар да обмисли операция. Въпреки това, това е добър първи вариант за тези хора с определени проблеми със структурата на челюстта. Целта на операцията е да се разширят дихателните пътища през носа или гърлото, които вибрират, което ви кара да хъркате или които може да блокират горните въздушни канали, причинявайки сънна апнея. Опциите включват:

Отстраняване на тъкани

Тази процедура се нарича увулопалатофарингопластика. Лекарят премахва тъкани от задната част на устата, както и от горната част на гърлото. Обикновено се отстраняват и сливиците и аденоидите. Обърнете внимание, че този тип операция може да бъде по-малко ефективна за спиране на сънна апнея и хъркане, отколкото CPAP.

Импланти

Тази процедура поставя пластмасови пръчки в мекото небце, след като пациентът получи локална анестезия.

Препозициониране на челюстта

Челюстта се измества напред от лицевите кости, увеличавайки пространството зад мекото небце и езика, което прави запушването по-малко вероятно.

Трахеостомия

Използва се само ако други лечения са неуспешни и ако имате тежка, животозастрашаваща сънна апнея. Тази процедура създава нов въздушен проход чрез отваряне на врата и поставяне на пластмасова или метална тръба, където можете да дишате.

Други лечения, които могат да помогнат за намаляване на тежестта на апнея:

Откажете цигарите.

Пушенето на цигари влошава отока на горните дихателни пътища, влошава обструктивната сънна апнея и хъркането.

Отслабнете.

Ако сте с наднормено тегло, тогава е жизненоважно да предприемете това действие, докато лекувате сънната си апнея. CPAP го лекува само, но загубата на тегло може да го излекува, ако сте с наднормено тегло.

Избягвайте алкохола.

Консумирането на алкохол може да причини чести нощни събуждания и позволява на дихателните мускули на горните дихателни пътища да се отпуснат, което причинява хъркане и сънна апнея.

Мога ли да го изкарам? Какво ще стане, ако го оставя без лечение?

Не е добра идея. Ако не се лекува, безпокойството и умората, свързани със сънната апнея, могат да повлияят неблагоприятно на качеството ви на живот. Това ще затрудни фокусирането дори върху най-простата задача, намалявайки производителността ви по време на работа, като същевременно увеличава риска от грешки и злополуки в ежедневните дейности.

И това дори не е най-малкото. Сънната апнея също е свързана с редица сериозни здравословни състояния като клинична депресия, диабет, сърдечни заболявания, умора през деня и дори наддаване на тегло и сексуална дисфункция. Пренебрегването на сънната апнея може да влоши симптомите на тези здравословни състояния, които в повечето случаи могат да бъдат животозастрашаващи.

Вярвате ли, че вие ​​или ваш любим човек имате сънна апнея? Ако е така, говорете незабавно с Вашия лекар за диагноза. Можете да поискате fisher и paykel cpap веднага след консултацията и да го закупите онлайн в личния живот на собствения си дом. Ползите от добрия сън променят живота.

С напредването на възрастта хората стават по-предразположени към болка и хронични увреждания. Често пациентите в напреднала възраст откриват, че техните здравни специалисти трудно се справят с болката си с помощта на фармакологичен подход. Има много бариери пред ефективното фармакологично управление на болката, които включват толерантност към опиати, необичайни прояви на болка и физическите ефекти на стареенето.

Много здравни лекари използват опиати за възрастни, които имат постоянна болка. Опиатите представляват проблем, защото изискват задълбочени познания за титруването на опиати, оттеглянето и разбирането за това как реагират в тялото. Ако са предписани неправилно, те могат да наранят пациентите повече, отколкото да им помогнат.

Много здравни специалисти осъзнават недостатъците на употребата на опиати и предписват нефармакологичен подход към хроничната болка, когато това е практично.